Υπερτροφές

 

Η τροφή χαρίζει την απόλαυση της γεύσης και ικανοποιεί το αίσθημα της πείνας. Κυρίως όμως προσφέρει στον οργανισμό όλες τις ουσίες (βιταμίνες και λοιπά στοιχεία) που είναι απαραίτητες τόσο για την ανάπτυξη του σώματος όσο και για τη διατήρησή του σε μία υγιή και εύρωστη κατάσταση. Η παροχή αυτή πραγματοποιείται ανάλογα με το είδος και την ποσότητα της τροφής που καταναλώνεται. Υπάρχουν όμως κάποιες τροφές που διαφέρουν. Η διαφορά έγκειται στη συγκέντρωση υπερδιπλάσιας και πλέον ποσότητας θρεπτικών στοιχείων (σε σχέση με τις κοινές τροφές) σε πολύ μικρότερες ποσότητες τροφής.
Οι τροφές αυτές ονομάζονται υπερτροφές και η κατανάλωσή τους εξασφαλίζει την πλήρη κάλυψη των αναγκών ενός οργανισμού, χωρίς να προϋποθέτει τεράστια και δύσπεπτα γεύματα.Aς μιλήσουμε όμως για μερικές από αυτές τις υπερτραφές όπως είναι το Cranberries, το Raspberry ( κόκκινα σμέουρα) ,ο Μυρτίλος , και το Ιπποφαές.

Cranberries

Cranberry (κράνμπερι ή Οξύκοκκο), το οποίο είναι ένας καρπός εξαιρετικά πλούσιος σε βιταμίνη C, πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά. Γνωστός από το 1500, από την εποχή των Ινδιάνων της Βορείου Αμερικής, το cranberry παρέχει αυξημένη προστασία έναντι των λοιμώξεων και όχι μόνο- και αυτό διότι εξουδετερώνει τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που παράγονται στο σώμα μας.

Η αντικαρκινική του δράση προστατεύει μεταξύ άλλων από τον καρκίνο του μαστού, ενώ με τις αντιγραφικές και θρεπτικές του ιδιότητες αναζωογονεί το δέρμα και δίνει λάμψη και ομορφιά. Η αποτροπή του έλκους στομάχου και της οδοντικής πλάκας είναι λίγα μόνο παραδείγματα από τον πολύτιμο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το cranberry στη διατήρηση της υγείας μας. Επίσης έχει αποδεδειγμένες ευεργετικές ιδιότητες στο ουροποιητικό, το αναπνευστικό, το καρδιαγγειακό αλλά και στην υγιεινή του στόματος.


Raspberry

Η γεύση τους είναι ιδιαίτερη και δυνατή, αφήνοντας μία γλυκόξινη αίσθηση ενώ έχουν πολύ υψηλή διατροφική αξία. Αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτοχημικών όπως οι ανθοκυανίνες, οι φαινόλες, οι τανίνες και οι λιγνάδες, ενώ η συγκέντρωσή τους σε ελλαδικό οξύ και πελαργονιών είναι αρκετά αυξημένη.
Η ποικιλία φυτοχημικών ουσιών που περιέχεται στα σμέουρα θεωρείται αξιοσημείωτη αφού παρόμοια ποικιλομορφία συναντάται σε πολύ λίγα φρούτα. Γι' αυτό και θεωρείται να έχουν πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Το ελαγικό οξύ που, όπως προαναφέρθηκε βρίσκεται άφθονο στα σμέουρα, είναι από τις ουσίες που έχει αποδεδειγμένη αντιοξειδωτική δράση. Συγκεκριμένα, φέρεται να αναστέλλει τη δράση ενζύμων που προάγουν τις φλεγμονές και να βοηθά, τουλάχιστον σε μελέτες που έχουν γίνει σε ποντίκια, στη μείωση του πεπτικού έλκους και άλλων φλεγμονών του πεπτικού.

Μυρτίλος( Blueberries)

Eίναι πλούσιος σε βιταμίνες Α,C,E , Β- καροτίνη, ιχνοστοιχεία, κάλλιο, μαγνήσιο, φωσφόρο και φυτικές ίνες και μπορεί να συμβάλει: στην επιμήκυνση της ζωής, στην ανανέωση του οργανισμού, την πρόληψη αλλεργιών, εμφράγματος του μυοκαρδίου, αρτηριοσκλήρυνσης και διατήρηση της υγείας και της νεότητας.
Πιο αναλυτικά οι έρευνες αποδεικνύουν ότι τα blueberries έχουν αντιοξειδωτικές και αντι-γηραντικές ιδιότητες, συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου, στην ομαλή καρδιακή λειτουργία, (μειώνουν τη συγκέντρωση της «κακής» χοληστερόλης), στην ομαλή εγκεφαλική λειτουργία, (προστατεύουν από εγκεφαλικό), στην προστασία του ουροποιητικού συστήματος (μειώνουν τα βακτήρια που προκαλούν λοιμώξεις) και της όρασης (βελτιώνουν τη νυκτερινή όραση και αποτρέπουν την κούραση των ματιών).
Ιπποφαές

Σε σχήμα ρώγας σταφυλιού μια υπερτροφή με ελαφρώς υπόξινη γεύση. Μοναδικός συνδυασμός ακόρεστων λιπαρών οξεών ( ω3, ω6, ω7, ω9). Ισχυρό αντιοξειδωτικό, δρα προληπτικά κατά της γήρανσης των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου.
Ισχυρά πλούσιο σε βιταμίνη C Και Ε. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ρυθμίζει το μεταβολισμό και χαρίζει τόνωση και ενέργεια ενώ βοηθά στην γρήγορη ανάρρωση και επούλωση των πληγών.
Αξίζει λοιπόν να προσθέσει κανείς στη διατροφή του τις υπερτροφες τόσο για την καταπληκτική τους γεύση όσο και για τα πολλαπλά οφέλη που επιφέρουν στην υγεία!