Τα πρώτα βήματα
Το πρώτο στραγαλάδικο ανοίγει γύρω στο 1910 στη Σμύρνη της Μικράς Ασίας, από την οικογένεια Μπαλαμούτσου.
Το πρώτο στραγαλάδικο ανοίγει γύρω στο 1910 στη Σμύρνη της Μικράς Ασίας, από την οικογένεια Μπαλαμούτσου.
Το 1935 η επιχείρηση μεταφέρεται στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου κατέφυγε η οικογένεια του Γεωργίου Μπαλαμούτσου μετά τη Μικρασιατική καταστροφή. Ένας - ένας συλλέγονταν και επεξεργάζονταν οι καρποί (ρεβίθι, κολοκυθόσπορος, ηλιόσπορος, αραχίδες [αράπικο φιστίκι] κλπ.) για να εξασφαλιστεί στην παραγωγή η υψηλότερη ποιότητα στο γευστικότερο δυνατόν αποτέλεσμα.
Ο πόλεμος, που ξέσπασε λίγα μόλις χρόνια αργότερα, δεν σταμάτησε την εξέλιξη της παραγωγής και με τη λήξη του λειτουργεί το πρώτο υποκατάστημα στον Πειραιά, ενώ η δεύτερη γενιά, ο υιός Κωνσταντίνος Μπαλαμούτσος, αναλαμβάνει τη διεύθυνση του.
Το αδιάκοπο μεράκι, η επιμονή στην υψηλή ποιότητα χωρίς συμβιβασμούς και η σκληρή δουλειά διευρύνουν συνεχώς την επιχείρηση. Καθώς το πέρασμα των χρόνων και η εξέλιξη αυξάνουν τις απαιτήσεις, τα ανήσυχα επιχειρηματικά πνεύματα της οικογένειας αναζητούν τρόπους για την απόλυτη ικανοποίηση των πελατών τους. Ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η ελληνική γη, από τον Έβρο (ηλιόσπορος, κολοκυθόσπορος) μέχρι την Κρήτη (σταφίδες) συλλέγεται και επεξεργάζεται με καινούργια μηχανήματα και σύγχρονες μεθόδους.
Οι καρποί συσκευάζονται πια σε σακουλάκια ενώ η τρίτη γενιά, ο κος Μιχάλης Μπαλαμούτσος υιός του Κωνσταντίνου, αναλαμβάνει δράση στην επιχείρηση και επιτυγχάνει το 1978 τις πρώτες εξαγωγές σε Γαλλία και Γερμανία. Ο κόσμος αρχίζει να μαθαίνει ότι η Ελλάδα παράγει ξηρούς καρπούς.
Τα ταξίδια σε όλο τον κόσμο και η αδιάκοπη έρευνα με σκοπό τη βελτίωση των προϊόντων που φτάνουν στον καταναλωτή, εξελίσσουν συνεχώς την τεχνογνωσία και διευρύνουν την ποικιλία στα παραγόμενα είδη.